KAARIVIKASUOJA

AFD = Arc Fault Detection

Etsin laitetta seuraavilla haulla:

Palonsuojakytkin

Kipinäkytkin

Kaarivian tunnistuslaite.

Valokaaren ilmaisinlaite.

valokaarivahti

Englanniksi löytyi

Arc fault detection device (valokaarivahti AFDD)

Kuvassa Siemens 5SM6021-1 AFD unit ja siihen liitetty 5SU1 354-6kk06 RCB Vikavirtasuoja.

 

Kuva on kuva kaappaus Siemensin sivuilta johon ei ole lupaa. Vaihdan kuvan kun saan itselle oman laitteen jotta saan kuvattua.

8.10.2017

Kaarivian havaitseminen on lisälaite jolla voidaan parantaa turvallisuutta kipinävikoja vastaan. Ensinmäisen kerran luin laitteesta noin vuosi sitten kaapeleiden palonsuojaus kirjasta ja nyt laite putkahtaa esiin jo useammin. Jonkinlainen palosuojasuoja on ilmeisesti ollut käytössä yhdysvalloissa jo pidempään ja nyt rantautumassa Eurooppaan.

Laite katkaisee jännitteen kipinöinnin alkuvaiheessa jonka pitäisi käytänössä ehkäistä tulipalojen syttyminen. Sen kerrotaan tunnistavan normaalista käytöstä johtuva laitteiden päälle ja pois kytkennästä tapahtuva kipinöinti ja toimivan vain niissä tilanteissa joissa on vaarallinen kipinöinti käynnissä.

AFD valokaarivika suoja eroaan vikavirtasuojasta siinä että vikavirtsuoja tarkkailee virran vaiheen ja nollan välistä tasapainoa jotta siitä ei katoaisi enempää kuin tuo esim30mA.

 

AFD valokaarivikasuoja tarkkailee analogiseen kytkimeen liitetyllä kahdella anturilla vaihejohtimen virran taajuuskäyriä( normaali ja suuritaajuiset häiriöt) josta se siirtää tiedon ohjain piiriin joka erottelee näistä normaali käytöstä aiheutuvat kipinöinnit, esim katkaisijan, poran tai muun normaalit häiriöt. Kun AFD valokaarisuojan suodatin (ohjainpiiri) on havainnut poikkeavaa häiriötä antaa suodatin(ohjainpiiri) käskyn katkaista virta joka laitteeseen integroidun tai erilisen laitteeseen liitetyn vikavirtasuojan/johdonsuojaautomaatin katkaista syöttävän jännitteen.

 

Uudistettuun standardiin (2017) SFS 6000-4-42 on lisätty myös CENELEC-standardin muutokseen perustuva suositus sarjavalokaarivioilta suojaavan valokaarivikasuojan käytöstä.

 

AFD Valokaarivika suojan tämän hetkiset hinnat on vielä esteenä ainakin omaan hankintaan, mutta joku pitäisi kokeeksi hankkia.

Hinnat näyttivät olevan 100-200€ luokkaa veroineen.

Jos lasken esim. 150€ hinnalla oman keskuksen kaikki ryhmät tulee pelkille osille 5400€ siihen keskuksen kuoret ja muut osat päälle.

Osien korkea hinnan johdosta täytyy tarkoin harkita mihin ryhmiin näitä AFD valokaarivika suojia sijoittaa. Suosituksena joissain teksteissä mainittu makuuhuoneet ja laitteet joissa yleisemmin syttyy tulipaloja esim. jääkaapit ja pesukoneet.

 

 

Tukes sähköpaloista kirjoitettu artikkeli: http://tukes.fi/Tiedostot/pelastustoimen_laitteet/2017_Tiainen_Esa.pdf sivulla 24 valokaarivahdista tarkemmin.

 

 

Tässä linkki Siemens 5SM6 AFD unit esitteeseen: https://www.siemens.com/global/en/home/products/energy/low-voltage/components/sentron-protection-devices/arc-fault-detection-devices.html

 

Toinen hyvä Siemens artikkeli josta saa hyvän käsityksen AFD Kaarivika laitteesta: https://cache.industry.siemens.com/dl/files/288/109482288/att_870494/v1/5SM6-AFD-units---Primer_4882_201603081324574123.pdf

 

 

Eaton toimittaa yhdistelmäsuojia joissa johdonsuoja, ylikuormitus, vikavirta ja AFD valokaarivika suoja yhdessä.

http://www.eaton.fi/EatonFI/ProductsSolutions/Electrical/TuotteetPalvelut/VirtapiirinSuojaus/AFDDvalokaarisuojalaite/index.htm

 

Hager vastaava laite: https://www.hager.de/neuheiten/brandschutzschalter-afdd/928612.htm

 

Youtubesta löytyy hyviä videoita ainakin AFD haulla. Näistä selviää hyvin AFD Kaarivikasuojan toiminta.

 

Voitte laittaa sähköpostia sivun alareunassa olevaan osoitteesen kaikesta tarpeellisesta lisätiedosta ja virheistä.

Sivustoa viimeksi päivitetty

11. Syyskuuta. 2018