JOHTOTIET

Johtoteinä käytetään monia eri tapoja viedä kaapelit haluttuun paikkaan. Yleisimmät kaapelihyllyt, valaisinripustuskiskot, putket, kiskot (C ja Niedax kiskot).

Johto/kaapelereittien suunnitteluun ja asennukseen kannattaa panostaa. Usein suunnitelmissa on alimitoitettu johtoteiden määrä.

Tulisi välttää tilanteita joissa yksittäisiä johtoja lisättäessä eri asentajien lisäämät kaapelit kasvattavat johtojen määrät suureksi yksitäisien johtojen nipuksi

 

 Nämä kannattaa yhdistää johtotieksi jo heti ensinmäistä putkea asennettaessa.

 

Yhteiskannakointi järjestelmän käyttö nykyisin vähäistä koska turvajärjestelmien hyllyn oltava kiinityspisteissä ylimpänä. Tästä johtuen yhteiskannakoinin kattoon kiinnitetty yhteinen C-kisko ei saa olla turvajärjestelmä hyllyn yläpuolella.

Turvahyllyn oltava asennettuna ylinpänä. Kuvassa 1 putkimatto asennettuna kattoon ja turvahylly asennettu putkimaton yläpuolelle.

Kiinitystarvikkeina voidaan käyttää betoniruuvia, kiila-ankkuria tai lyöntiankkuria. Kuvassa käytetty betoni ruuvia. Asennustyö helpottuu jos on tarvittavat työkalut käytössä.(Iskevä ruuvinväännin)

Asennusohjeissa mainittu hyllyn kannakointien sijoittelu jatkojen kohdille ei ole sallittu. Meka ohje.

 

 

Johtotiet rakennettava niin että pienjännite ja pienoisjännite kulkevat toisistaan erillään.

Tarvittaessa käytettävä välissä erotuslevyä. (SFS 6000-4-44)

 

 

 

 

 

 

Tässä tukesin tiedostossa selvitetään tarkemmin palokestäviä asennuksia.

TUKES palonkestävät asennukset Palonkestävissä johtoteissä huomioitavaa kuinka kaapelointi voidaan suorittaa turvallisesti jos muuta talotekniikkaa tulee johtoteiden alapuolelle.

Kuva 1

Turvahyllyä asennettuna ylimmäiseksi porttikannakointi ja kannakointiväli alle 1.5m

Hyllyjen sijainnin katsominen 3D mallin avulla helpottaa työn eteenpäin viemistä. Edellytäen että on tarvittavat laitteet ja tunnukset käytössä.

 

 

 

KAAPELIHYLLYJEN

VALMISTAJIA

 

Meka

 

wibe-kaapelihyllyt

 

Elwia

 

Suomen Kaapelitiet oy

 

 

 

 

 

 

 

Ulkomailta hiukan erinäköistä kaapelihyllyä:

Ezystrut

 

LANKAHYLLYT:

 

OBO

 

Sivustoa viimeksi päivitetty

11. Syyskuuta. 2018