Näin voi käydä kaapeleita ja johtoja vedettäessä putkeen. Toisinaan on tullut jätettyä johtimet paljaana esille. Kun irroittaa johtimet vetojousesta niin on pitänyt ne yhtenä nippuna toisiinsa surrattuna. Ajatuksena jos joku erehdyksessä kytkee sähköjä päälle niin sulake palaa. Ei siis välttämättä pala. Saattaa olla parempi katkaista johto tai johtimet kuoren sisään. esim. vetämällä johdon kuorta hiukan taaksepäin ja samalla katkaista, jonka jälkeen kuori hiukan palautuu päälleja paljaat osat jääsyvemmälle kuoreen. Tämä kuorintatapa tekee kyllä jännitteen toteamisen jälkeenpäin vaikeaksi koska jännitetesterin testerin piikkillä ei välttämättä saa kunnolla kontktia. Jos on käytettävissä myös jänniteenkoetin kynä kannattaa sillä kokeilla ennakkoon mitä se näyttää ja sen jälkeen kuoria hiukan ja kokeillla uudelleen jännitetesterillä.

 Vaikka nyt ei tullut kenellekkään sähköiskua tilanne olisi ollut mahdollinen. Rosterinen tiskipöytä jäi vielä kokeilematta oliko putkiston kautta maissa. Kuvasta näkyy yhteen surratut johtimet ja jännitteen koetin kynä näyttää johtimessa olevan jännitteen.

Rasioihin pääseminen jälkikäteen tuskattuttaa.

Melko usein tulee eteen tilanteita joissa huomaa että jakorasiat on luokse pääsemättömissä paikoissa. Eteen on saattanut tulla seinä, jokin laite tai alakatto on asennettu niin että sitä ei saa avattua.  Usein alakaton joutuu rikkomaan vaikka alakattolevyt olisikin suunniteltu avattavaksi.

Vaikka alakatto kuvat olisivat asennusvaiheessa käytettävissä ei ole mitään takuuta etteikö alakattolevyihin tulisi jotain teknisiä laitteita joita ei kuviin ole huomattu lisätä.

 

SFS 6000-5-51 kohta

513.1 Yleistä

Kaikki sähkölaitteet johdotus mukaan luettuna on sijoitettava ja asennettava siten, että niitä voi käyttää, tarkastaa ja huoltaa sekä päästä käsiksi liitoksiin. Sähkölaitteiden sijoittaminen koteloihin tai vastaaviin ei saa merkittävästi haitata näiden toimenpiteiden suorittamista. Poikkeukset vaatimuksiin on annettu SFS 6000-5-52 kohdassa 526.3

 

SFS 6000-5-51

Kohta 526.3

 

Kaikkiin liitoksiin pitää päästä käsiksi tarkastusta, testausta ja huoltoa varten. Lukuun ottamatta seuraavia poikkeuksia.

 

Maahan asennettavaksi tarkoitetut liitokset.

Massaan valetut tai kapseloidut liitokset.

-liitokset kylmäjohtimen ja katto-, lattia- tai saattolämmitysjärjestelmän välillä.

Liitokset, jotka on tehty hitsaamalla, pehmeäjuottamalla, kovajuottamalla tai asianmukaisilla puristustyökaluilla.

Liitos, joka on osa asianmukaisen tuotestandardin vaatimukset täyttävää laitetta.

HUOM. Massaan valettu liitos on esim. Valuhartsilla täytetty liitos.

Ilmastointikanavan tuloilma asennettu jakorasian eteen.

Sivustoa viimeksi päivitetty

29. Helmikuuta. 2020